Yamadonga (2007)


Hrajú: Junior NTR, Mohan Babu, Priyamani, Mamta Mohandas
Žáner: Romantický/Komédia/Mytologický/Akčný
Dĺžka: 2:51.23

Príbeh sa točí okolo Raju, ktorý už od detstva holduje remeslu zlodejov a podvodníkov. Pri jednej z jeho príhod sa mu (zo sebeckých dôvodov) podarí zachrániť Mahi, ktorá mu neskôr podaruje svoj medailón. Síce by mu boli milšie peniaze, ale budiš.

O 12 rokov neskôr je Raja už pravý majster remesla a spolu so svojím kumpánom a kamarátom "šikovne" oberajú ľudí o ich majetok. Neohrdne ale ani platenou prácou a pri jednej z nich sa mu znovu podarí zachrániť Mahi (zo sebeckých dôvodov, samozrejme!). Ona, nezvyknutá na milé slovo a dobré zaobchádzanie, je zrazu obletovaná zo všetkých strán. Ale je v tom jeden podstatný háčik: Raja to nerobí z lásky, miluje IBA peniaze. A keďže dúfa, že za Mahi dostane poriadny balík, drží ju ako rukojemníčku. Ona to netuší a pomaly sa doňho zaľúbi. Smola, že Raja v opilosti urazí "Primadonu" podsvetia - Boha smrti, Yamu. Ten si ho za tú opovážlivosť povolá k sebe, aby s ním spravil krátky proces. A ako vieme, do pekla sa dostanú iba mŕtvi ľudia.

Yamadongu kritici vyhlásili za prepadák, ale divácky ohlas im to poriadne vyvrátil: stal sa jedným z najúspešnejších filmov roku 2007. Vyzerá to tak, že režisér SS Rajamouli ani do dnešného dňa "nedokázal" natočiť film, ktorý by u divákov neuspel.

Život Juniora NTR by stačil na 500-dielnu telenovelu. Bol dramatickejší, než mnoho filmov, ktoré stihol natočiť. Je synom druhej manželky Harikrishnu Nandamuriho a vnukom legendárneho telugského herca Nandamuriho Taraka Rao (NTR). Celá rodina odmietala uznať Juniora a jeho matku za členov rodiny, nemal ľahké detstvo a keď sa dal na herectvo, sabotovali ho (dokonca aj jeho vlastný otec). Ale hľa, talent sa nezaprel a mladému hercovi dosť pomohol i fakt, že sa podobá na svojho starého otca. Ten má vo filme špeciálny výstup :) Aj keď som pri prvom pozeraní nemala potuchy, kto ten digitálny "ujo" je, hneď mi bolo jasné, že sa musí jednať o nejakú slávnu osobnosť. Pri niektorých scénach bolo dosť vidno, že sa jedná o digitálny obraz, ale napríklad pri tanci bol na nerozoznanie od pravých hercov :)

Yamadonga je masala film v pravom zmysle slova. Naháňačky, komédia, akcia a romantika, trochu mytológie na spestrenie a voilá! Máme skoro tri hodiny pravej indickej zábavy :) Pobavili ma aj niektoré špeciálne efekty, ktoré vyzerali ako vystrihnuté z videohier. Ale väčšina z nich bola naozaj dobrá.

Obzvlášť impozantný mi pripadal set, ktorý postavili pre podsvetie.
 

Junior je úžasný tanečník, skvelo ovláda svoje telo, čo sa ukázalo aj v akčných a bojových scénkach. Okrem toho si môžete pozrieť aj súboj/naháňačku v obrovskom kolese pre škrečka :)

Mamta Mohandas ako Dhanalakshmi, šikovná úžerníčka. Zahrá väčšiu úlohu, než sa sprvu zdá.

NTR príde svojmu vnukovi na pomoc a inšpiruje ho k tanečnému duelu :D

Nie len celá Andhra, aj mne padla pri jeho tanci sánka na zem. Obzvlášť za povšimnutie stojí pieseň Na Chore, kde sú poriadne komplikované kroky a nezostrihané zábery. Ale popravde sa mi všetky veľmi páčili.

Rozosmialo ma, keď Yama hneď pri svojej úvodnej scénke zaspieval o tom, aký je úžasný a mocný :D










Mám rada hercov, ktorý vedia, ako narábať so svojim obočím. Mohan Babu a Jr NTR spadajú do tejto kategórie. Ale majú aj hlas, ktorý sa príjemne počúva. Asi by som si film viacej užila, keby som nemusela čítať titulky a mohla sa naplno venovať ich reči tela.. pri niektorých scénkach som to tak i spravila :)

Ale nebudem film iba chváliť, má aj svoje slabé stránky. Trošku strihu by mu bolo prospelo a niektoré scénky mi prišli zbytočne natiahnuté. Okrem toho nie je takáto porcia masaly pre každého. Sú v tom aj súboje a nejaká ta smrť. Najmä posledný súboj je zbytočne natiahnutý a krvavý. Ale je v ňom zopár dobre natočených záberov, takže som obsedela :)

Je to film, u ktorého sa stačí pohodlne usadiť (ľahnúť), mať po ruke niečo na chrúmanie a sledovať, ako to Jr NTR dotiahne do šťastného konca.












































Časť, ktorá sa odohrávala v podsvetí, vo mne prebudila zvedavosť. V minulosti sa točilo veľa mytologických filmov, a v Yamadonge sú na ne i narážky. Chystám sa na Maya Bazar, pretože to bolo tiež nedávno rekonštruované á la Mughal-E-Azam, a hrá v tom NTR :)

Titulky:
3CD titulky.com
1CD titulky.com

4 komentáre:

  1. Great Post. Google translate works well enough ( kinda ) I too love an actor that knows how to handle his eyebrows ! Tamadonga is my favorite movie and Twood tarak is my favorite actor / personality .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jjake, I can't believe you really went through the trouble to read it translated. I let google translate it to see the result and it was pretty funny. Anyways, thanks :) I like Yamadonga more now that I spent time working on the translation. I noticed things that went right past me when I watched it :p Tarak really is a great actor.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. great that u liked the film.actually,some of the plot points in this film r from 1986 blockbuster yamudiki mogudu,starring megastar chiranjeevi.chiranjeevi is a bigger star than senior ntr n he ruled the telugu film industry for almost 25 years.hope u enjoy the film.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Thanks, I'll look it up. I like movie references, so I'll be looking what was borrowed by the Yamadonga team :)

    OdpovedaťOdstrániť

Podobné články