Filmový denník T - Z

Taare Zameen Par 
(Darsheel Safari, Aamir Khan..)
70%
Ishaan je problémvý žiak, rodičia aj učitelia si myslia, že mu chýba disciplína. Napokon skončí v internátnej škole, kde sa úplne uzatvorí do seba a stráca záujem o vonkajší svet. Jeho výsledky sa vôbec nelepšia, práve naopak - sú čoraz horšie. Až nový učiteľ umenia si dá tú námahu, aby zistil, v čom spočíva Ishaanov problém. *** Veľmi pekný film s prekvapivo úžasným detským predstaviteľom. A dobre, nech si Aamir je osvetový perfekcionista, ale sledovať ho roniť slzy ma iritovalo :p

Tanu Weds Manu 
(Madhavan, Kangana Ranaut..)
20%
Manu prichádza z Londýna do Indie, chce si tu nájsť nevestu. Síce je Tanu pri prvom stretnutí v bezvedomí (vraj si vzala lieky kvôli chorobe), Manu spojenectvo odsúhlasí. Jeho nastávajúci mu hneď pri prvej príležitosti oznámi, že nie je také neviniatko ako si o nej všetci myslia (tvrdenie podporené fajčením cigarety :D) a že má priateľa, takže nech Manu láskavo odstúpi. *** Zase romantická komédia, ktorá nebola romantická. Ani zábavná. Hlavní predstavitelia boli úplne mimo, charaktery sa k sebe vôbec nehodili a všeobecne to bola nuda. Nebyť vedľajších charakterov (najmä Jimmiho Shergilla a kamarátov ústrednej dvojice), tak by to bolo len na 5% a aj to za pesníčku Sadi Gali

Tashan 
(Saif Ali Khan, Akshay Kumar, Kareena Kapoor, Anil Kapoor)
75%
Jimmy pracuje v call centre a privirába si ako učiteľ angličtiny. Jedného dňa sa stane učiteľom gangstra Bailajiho, ktorého krásna asistentka Pooja mu úplne učaruje. Toto ale nie je romantický príbeh - je to o pomste, oddanosti a keď sa to tak vezme tak áno, je to aj o láske :) *** Tento film mal dve smoly - tou prvou bol, že prišiel na svet predčasne, než sa publikum stihlo znovu naladiť na masala filmy. Tou druhou je Kareena Kapoor ako hlavná hrdinka - je dobrá herečka, ale komédiu a romantiku nezvláda dobre. Saif a Akki sú ale skvelá dvojka, úžasní baviči. Strašne zábavné charaktery, nenormálna akcia, krásna hudba.

Tees Maar Khan 
(Akshay Kumar, Akshaye Khanna, Katrina Kaif)
30%
Slávny zlodej Tees Maar Khan sa chystá na najväčší záťah svojho života - chce prepadnúť vlak plný cenností. Nemá ale dosť pomocných rúk, podarí sa mu však presvedčiť naivných dedinčanov, že sa chystá natočiť vlastenecký film, ktorého vrcholom bude... presne tak! Prepadnutie vlaku plného majetku zlých kolonizátorov! *** Pri tomto filme som skoro osprostela :p Farah Khan sa podaril poriadny prešľap, pretože takúto katastrofu od nej nikto nečakal. Pár scénok ma predsa len pobavilo a hudba a klipy boli pekné (okrem úvodnej piesne... brrrrr.) Recenzia

Tere Bin Laden 
(Ali Zafar, Pradhuman Singh, Sugandha Garg..)
75%
Ali Hassan má už odmalička jasno - musí ísť do USA a splniť si svoj americký sen. Veľkým nedorozumením ho na lete z Pakistánu do zasľúbenej zeme spacifikujú ako teroristu a dostane status Persona Non Grata. A tak zostáva doma, natáča reportáže pre treťotriednu televíznu stanicu... a jedného dňa nájde úžasného chovateľa sliepok. Prečo je úžasný? Okrem toho, že jeho kohút impozantne kotkodáka a jeho sliepky znášajú najlepšie vajíčka... je vernou kópiou Bina Ládena. A v Aliho hlave sa zrodí perfektný plán... *** Tažko veriť, že pre Aliho Zafara to bol debut - asi mu pomohli všetky tie videoklipy, v ktorých si zahral predtým (je celkom slávny spevák). Nemohol si pre svoj vstup do Bollywoodu vybrať lepšie - strelená komédia o skupinke smoliarov, ktorí sa chopia šance získať balík peňazí a pritom rozpútajú medzinárodnú histériu :))

Thoda Pyaar Thoda Magic
(Saif Ali Khan, Rani Mukherji)
10%
Boháč Ranbeer sa musí starať o štvoricu súrodencov, ktorým pri autonehode zabil rodičov. Na pomoc mu prichádza anjel v prestrojení Geeta a pomáha mu zblížiť sa s deťmi. *** Neviem, či ma tento film viacej hneval, alebo iritoval, alebo nudil. Čo do kelu je to za rozhodnutie zveriť deti človekovi, ktorý im zabil rodičov? A čo robila tá skoro sexuálna scénka v bazéne vo filme pre deti? Prečo som tomu vôbec dala 10%....? Samé otázky, žiadne odpovede...

Tum Mile 
(Emraan Hashmi, Soha Ali khan..)
75%
Na lete do Mumbaja sa stretávajú Sanjana a Akshay. Ich počiatočné rozpaky začnú dávať väčší zmysel, keď vo flashbacku vidíme ich niekoľkoročný románik, ktorý nakoniec stroskotal. Pre oboch je to dlhý a nepríjemný let. Keď lietadlo konečne pristane, rozlúčia sa a myslia si, že to je už nadobro. Ani jeden z nich netuší, že sa Mumbaj stane dejiskom prírodnej katastrofy, ktorá im zmení životy. *** Príbeh tohto filmu bol ako závan čerstvého vetra. Dobre premyslené charaktery, logický konflikt vo vzťahu... Dobré efekty v druhej polovici. Radšej sa nechcem zamýšľať, z ktorých filmov boli akčné scénky vypožičané :) Len tých posledných 15 minút mohlo byť lepší, najmä dynamika vzťahu sa mohla zmeniť. Žial bola aj po rokoch ona tá dospelá a on ten detinský.

U, Me Aur Hum
(Ajay Devgan, Kajol, Divya Dutta..)
30%
Ajay a Piya sa spoznajú na výletnej lodi - on si užíva dovolenku s kamarátmi, ona pracuje na lodi ako obsluha. Preňho je to láska na prvý pohľad a využíva každej možnej lsti, aby si ju získal. Po kľuketej ceste sa nakoniec predsa len vezmú, ale do ich harmonického vzťahu zasiahne zákerná choroba. *** Možno keby tam nebol Ajay a keby to natočil lepší režisér, bolo by o čom hovoriť. Nie je to strata času, aj som si poplakala... ale tak mňa rozplače aj reklama. Nepovažujem to za dobrý film, ale aspoň pre Kajolin krásny výkon sa to oplatí vidieť.

Vaada 
(Arjun Rampal, Zayed Khan, Amisha Patel)
40%
Slepý Rahul nájde v jedno ráno svoju manželku obesenú v kuchyni. Vlastne do nej vrazí - už roky je slepý. Bola to samovražda? Alebo vražda? *** Asi ďalší z tých filmov, ktoré som prekusla kvôli zápalu nováčika :) Bolo to celkom napínavé, ale aj hlúpe. Krásny, ale bezvýrazný Arjun, Amisha a Zayed tiež nie sú extra herci. Celkom zábavný song Teri Kurti Sexy a na Maula som dodnes tak trochu namotaná. Toť vsjo.

Veer - Zara 
(Shahrukh Khan, Preity Zinta, Rani Mukherji..)
30%
Ind v pakistánskom väzení rozpráva príbeh svojej lásky, kvôli ktorej si teraz v tichosti odpykáva trest. *** Už vidím, ako na mňa letia rajčiny a pokazené vajíčka, ale toto bolo dosť trápne. Od hrania, skrz "love story" až po uškriekaný hlas Laty Mangeshkar, ktorá zabila jedinú vec, ktorú by som si inak užila - hudobné klipy. Tieto uplakané epické príbehy lásky s ubrebtaným Shahrukhom nemusím, ale chcela som mu dať šancu. Nevyšlo to.

Vivaah 
(Shahid Kapoor, Amrita Rao..)
40%
Rodičia dohodli svadbu Poonam a Prema na základe ich súhlasu a oni majú teraz niekoľko mesiacov na to, aby sa bližšie spoznali, než sa vezmú. *** Filmy režiséra S. R. Barjatya sa odohrávajú v nejakej alternatívnej realite, kde všetci sú presladkí, ideálni a dokonalo krásni. A tým to hasne, zaujímavý dej alebo rovzvinuté charaktery tu nie sú na mieste. Ale pokiaľ niekoho tento svet baví, tak prečo nie? Občas treba trochu Utópie.

Wanted
(Salman Khan, Ayesha Takia, Prakash Raj..)
Nebudem to hodnotiť, pretože som to nevidela celé, ale spravte si láskavosť a pozrite si telugský originál Pokiri (ktorý je aj napriek zbytočnej komickej vsuvke a moralizovaní o zvrátenosti médii ešte vždy lepší). Asi je to niečo pre fanúšikov Salmana. Chcela som si to pozrieť kvôli Ayeshi, ale sledovať jej scénky so Salmanom bolo príliš bolestivé :( Okrem toho si môže Salman nechať snívať o dni, kedy tromfne Mahesha v kategóriach: charizmy, herectva, akčných scénok, intenzívneho pohľadu, pekného vzľadu etc etc :p

Waqt: The Race Against Time 
(Akshay Kumar, Amitabh Bachchan, Priyanka Chopra..)
20%
Aditya sa potajmä ožení s Poojou, ale ani to mu nepokazí skvelý vzťah s otcom. Len keby konečne dospel a postavil sa na vlastné nohy. Keď to vyzerá, že nikdy nebude schopný zodpovednosti, spraví jeho otec Ishwarchand drastické rozhodnutie. *** Chcela som to vidieť najmä kvôli Piryanke a piesni Chup Jaa a nakoniec to ako jediné stálo za to. Melodramatické, roztiahnuté, nezábavné, prehnané.

Welcome To Sajjanpur 
(Shreyas Talpade, Amrita Rao..)
70%
Mahadev je nezamestnaný absolvent, sníva o tom, že raz napíše román... ale medzičasom si privyrába ako pisár pre negramotných dedinčanov, ktorým jeho listy, prejavy a piesne menia život. K dobrému i horšiemu. *** Veľmi pekné, úprimné a milé. Nie vždy morálne správne, ale vyzerá to ako anekdoty zo života. Veľa charakterov, veľa životov a zase znovu sa dozvieme, že občas je pero mocnejšie ako meč.

Well Done Abba 
(Boman Irani, Minnisha Lamba..)
60%
Moslimovi Armaanovi hrozí prepustenie z práce a tak sa snaží vysvetliť svojmu zamestnávateľovi, prečo prišiel neskoro do práce. Všetko sa to začalo, keď požiadal o štátny príspevok na stavbu studne. Úplatky za úplatkami, veľa dohadovania a problémov, nakoniec stojí s dokladmi o vyhĺbenej studni... Je v tom ale háčik. Na tom mieste židna studňa nie je. *** Rovnaký režisér ako u Welcome To Sajjanpur. Znovu milé charaktery, úžasný Boman Irani v dvojroli, sladký príbeh lásky... ale je to hlavne príbeh o strašnej korupcii a úplatkárstve. Na môj vkus až príliš :)

What's Your Raashee 
(Priyanka Chopra, Harman Baweja)
50%
Yogesh, mladý Ind žijúci v Chicagu, je prilákaný domov pod falošnou zámienkou, aby ho rodičia oženili. Po svadbe totiž zdedí majetok po starom otcovi a rodina peniaze veľmi potrebuje. Yogeshov mladší brat sa zadĺžil u mafiána, ktorý mu už dýcha na krk. Yogesh sa zmieri so situáciou, ale akoby toho bolo málo, má na všetko len 10 dní. Takže sa rozhodne, že nájde dievča z každého znamenia zverokruhu - jedno sa k nemu predsa musí hodiť, či nie? *** Kto má rád Priyanku (ja mám!) a skvelú hudbu (milujem ju!), tomu by sa to malo páčiť. Len ten nešťastný Ashutosh to nejak nezvládol. Dej je dosť riedky, sú tam nezmyselné prvky a celkovo pôsobí ako veľmi dlhá epizóda telenovely. Dalo sa, ale mohlo to byť oveľa lepšie. Premrhaný potenciál :( Recenzia

Woh 7 Din 
(Naseeruddin Shah, Anil Kapoor, Padmini Kohlapure)
30%
Maya sa hneď vo svadobnú noc pokúsi o samovraždu, našťastie ju jej manžel - doktor nájde včas a zachráni ju. Okamžite pochopí dôvod manželkinho zúfalstva a požiada ju, aby mu porozprávala, kvôli komu sa chcela zabiť. A tak sa začne príbeh Mayi a chudobného Prema. *** Kiež by tam bolo menej Anila a viacej Naseeruddina a príbehu :( Príliš veľa času bolo premrhanom na Mayi a Premovi, pričom ich príbeh lásky vôbec nebol zaujímavý. A ten koniec... mohli by sme sa presunúť o storočie dopredu? "Slobodná žena je ako zrkadlo, odráža v sebe každého muža, ktorého stretne. Vydatá žena je tieňom svojho manžela." Hej? Vážne? Tradície sú sice milé a pekné, ale použiť ich na zastrenie slabosti je pre mňa trochu priveľa. Asi by som musela byť fanúšikom Anila Kapoora, aby sa mi jeho príbeh viacej páčil a tým pádom aj film. Ale nie som.

Yahaan
(Jimmy Shergill, Minnisha Lamba)
90%
Adaa, mladá kašmírska muslimka sníva o dni, kedy jej údolie bude znovu rajom. Žije so svojou rodinou relatívne kľudným životom, až kým sa v bunkri pred jej domom neutáborí kapitán indickej armády Aman. *** Yahaan je Bollywood, ale nie tak celkom. Namiesto všadeprítomnej melodrámy, nablískaných aút, prepychových lokácií a značkového oblečenia tu máme pochmúrne prostredie Kašmíru v modrastom odtieni. Film má silnú atmosféru, krásny príbeh lásky, charaktery, ktoré mi pripadali veľmi skutočné. Hlavným predstaviteľom nemám čo vyčítať; Minisshe Lambe sa podaril krásny debut a Jimmy Shergil mal možnosť ukázať, že má na viac než na tie béčkové role v treťotriednych romancách. Recenzia

Yeh Saali Zindagi 
(Irrfan Khan, Chitrangada Singh, Anuroday Singh..)
40%
Arun je beznádejne zaľúbený do speváčky Priti, ale ona ho podvádza s iným. Jedného dňa ju unesú spolu s jej milencom, pretože on je snúbencom dcéry vplyvného muža a únoscovia chcú dohodnúť prepustenie uväzneného mafiána. Začínajú sa preteky s časom. *** Celkom zaujímavý počin, pri ktorom sa striedalo niekoľko dejových línií. Len ma miatlo, že skoro každý, kto sa mihol v obraze, musel byť predstavený. Strácala som prehľad o tom, kto je dôležitý a čo sa vlastne deje. Potešilo ma najme skvelé herecké obsadenie. Asi by som si to mala pustiť ešte raz... ale nechce sa mi. :p

Yun Hota Toh Kya Hota 
(Konkona Sen Sharma, Ayesha Takia Azmi, Jimmy Shergil..)
60%
Tilottime sa krátko po svadbe musel manžel vrátiť do Ameriky a ona musí čakať na víza. Salim sa zapletie do vraždy a jeho matka, vplyvná mafiánka, ho chce ochrániť a posiela ho do Ameriky. Chudobný Rahul získa prostriedky aby mohol ísť študovať do USA. A Tara chce zaistiť svojej dcére lepší život a tak presvedčí svoju starú lásku, organizátora zábavných vysúpení, aby ju zobral so svojim týmom to Ameriky. *** Štyri príbehy, ktoré majú jasného spojovateľa - Ameriku. Naozaj tam na nich čaká lepší život? Naseeruddin sa posadil na režisérsku stoličku a natočil tento zaujímavý filmík. Samotné príbehy ma ale neohúrili, hoci charaktery boli zaujímavé a herci/herečky ma tiež príjemne prekvapili.

Zindagi Na Milegi Dobara
(Farhan Akthar, Abhay Deol, Hrithik Roshan, Katrina Kaif)
90%
Kabir má pred svadbou a tak presvedčí svojich kamrátov Arjuna a Imrana, aby s ním išli precestovať Španielsko. Zažívajú spolu krušné aj zábavné chvílky, spomínajú na staré časy a snažia sa vysporiadať so svojimi problémami. *** Úžasný road trip, ktorý ukazuje Španielsko z tej najkrajšej stránky. Nejedná sa o typický Bollywood, skôr by som to priradila k novej vlne - ešte stále sa jedná o komerčný film, ale je (aj napriek vysokému rozpočtu a skvelým lokáciám) dosť vecný - typické indické prvky (hudobné klipy, hodnoty, kultúra) tu nehrajú takú okatú úlohu.  Recenzia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Podobné články