...Yahaan (2005)


Hrajú: Jimmy Shergil, Minnisha Lamba
Žáner: Vojenský, Romantický, Dráma
Dĺžka: 2h:23m.09s

ČSFD / IMDB

Filmy, ktoré sa odohrávajú v Kašmíre, sa nezaobídu bez určitej rozporuplnosti - na toto malebné územie si nárokujú Indovia, Pakistánci, Číňania i samotní Kašmírčania. Touto tematikou sa už zaoberali filmy ako Fanaa, Mission Kashmir, či Lakshya. Fanaa uspela, pretože sa mohla pýšiť Amirom a Kajol. Mission Kashmir i Lakshya mali Hrithika Roshana a Preity Zintu (úspech im to nezaručilo, ale aspoň sa o nich vedelo).

Yahaan, debutujúci film režiséra Shoojita Sircara, vyšiel bez väčšieho povšimnutia. Hlavný predstaviteľ Jimmy Shergil mal na konte zopár vedľajších úloh v komerčne úspešných filmoch (Mohabattein, Dil Hai Tumhaara, Munna Bhai..) a pre Minnishu Lambu to bol prvý film. Priznám sa, že ani mňa by nenapadlo si ho pozrieť, keby nebolo krásnej piesne - Naam Adaa Likhna. Niekedy postačí jediný klip z filmu, aby som zatúžila si ho pozrieť celý.


Adaa, mladá kašmírska muslimka sníva o dni, kedy jej údolie bude znovu rajom. Žije so svojou rodinou relatívne kľudným životom, až kým sa v bunkri pred jej domom neutáborí kapitán indickej armády Aman. Títo dvaja mali možnosť sa spoznať už predtým, ale až pri tejto druhej príležitosti sa začnú zbližovať - kradmé pohľady, priateľské doťahovanie a vzájomná príťažlivosť prerastú po čase v hlbší cit. Na druhej strane je Aman zaviazaný držať si od miestnych ľudí odstup. Je tu na ich ochranu a nie na to, aby sa s nimi hral. A chrániť ich treba, pretože v okolí sa túlajú ozbrojení militanti, ktorí neodlišujú medzi pohlavím, vekom a ani príslušníctvom svojich obetí.

Aman ale nie je ani robot, ktorý slepo plní rozkazy. Práve jeho povaha mu získajú nie len rešpekt Adinej rodiny, ale i nevraživosť jeho nadriadeného, keď ho ohlási za neprístojné konanie.

 

Rolou kapitána Amana si ma Jimmy Shergil bezvýhradne získal. Žiadne prehnané gestá, dobré podanie dialógov.. tento muž dobre ovláda aj reč očí :) Na to, že to bol Minnishin debut, hrala veľmi dobre. Páčil sa mi jej hlas. V niektorých záberoch ju síce kamera nezabrala práve najlepšie, ale to sa vo filme stratí.

Vierovyznanie nehrá v Yahaan dôležitú rolu. Adaa je muslimka, Aman je hinduista, ale ani raz sa to nestane predmetom konfliktu medzi nimi. Aj militanti a teroristi nekonajú na náboženský popud - ide im o slobodu Kašmíru a držia sa predsavzatia "Kto nechce počúvať, musí cítiť".

Najväčším prekvapením pre mňa ale boli vedľajšie postavy. Niektoré radšej nespomeniem, aby som toho neprezradila príliš. Napríklad taká Adina babička je veľmi rázna žena, ktorá neotáľa poriadne prečistiť žalúdok hoci i vojakovi indickej armády a ešte ho pri tom aj "požiadať" o cigaretu.


Shree, Adina malá sestra, bola nesmierne zlatá. Mimo toho mala aj zmysluplnú úlohu, nebola tam len pre faktor roztomilosti. I keď toho veľa nenahovorila (nemala ako), mala na dieťa skvelú reč tela. Bolo strašne podarené, ako všade chodila za Amanom.. ako také malé šteňa.


Celý film má modrastý nádych a keď sa objavia nejaké plne farebné scénky hneď vieme, že treba spozornieť. Najfarebnejším okamihom filmu je hudobný klip Mele Chaliyan, ale aj niektoré scénky medzi Amanom a Adou, ktoré sa odohrávajú po západe slnka, majú teplejší, hnedastý odtieň. Hudba v pozadí je príjemná, keď má byť a napínavá, keď sa jedná o vojenské scénky. Piesní je len zopár a o texty k nim sa postaral náš starý známy - Gulzar. Naam Adaa Likna precítene zaspievala Shreya Ghoshal za sprievodu Shaana.


Bála som sa, že film z vojenského prostredia bude plný patriotických rečí a kázni, ale našťastie sa to nestalo. To, že je Aman vojak hrá dôležitú úlohu, keďže sa pri svojej práci vystavuje nebezpečenstvu a Ade by vzťah s ním mohol priniesť veľa nepríjemností. Miestni ľudia totiž nerozlišujú medzi vojakmi, teroristami, či militantmi - pre nich sú to všetci ľudia, ktorí sa oháňajú zbraňami a narúšajú kľud v údolí.


Medzi hlavnými predstaviteľmi neide o chvíľkové poblúznenie, neodohráva sa tu presladený príbeh plný tanca. Sama som nečakala, že na mňa takto zapôsobí. O Kašmíre toho veľa neviem, ale boli nám podané dôvody, prečo si niektorí ľudia vo filme zvolili určitú cestu a takisto aj chovanie miestnych bolo dobre pochopiteľné. Adaa je chytrá a vynaliezavá žena. V prvej polovici filmu sledujeme dej väčšinou z uhľa pohladu kapitána Amana, ale v tej druhej preberá štafetu Adaa a je radosť ju sledovať.


Toto je milostný pár, kde sú obaja rovnocennými partnermi. Adaa neváha klopať na dvere a vypytovať sa na militantov, či postávať pred vojenským táborom a dožadovať sa stretnutia s generálom. A Aman využíva svojich stykov, aby pomohol malej Shree.. hoci mám podozrenie, že to spravil aj preto, aby zapôsobil na Adu :)

Yahaan je v skratke film, ktorý si zaslúži pozornosť. Má presne to, čo som si na indických filmoch tak obľúbila - dobrých hlavných predstaviteľov, silný príbeh lásky, krásnu hudbu, zaujímavé vedľajšie postavy a dobrý spád. 

Slovenské titulky

2 komentáre:

  1. Hezky film, zaujala me hudba.. Dokonce jsem si ten film koupil v Indii pred nekolika lety a nekde snad mam jeste DVD originalku... tak me napadlo si to znovu pustit.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja už mám objednané originál dvd :) Chcela som si film užiť s vyššou kvalitou obrazu a zvuku. Teraz už len počkať, kedy príde z Anglicka..

    OdpovedaťOdstrániť

Podobné články