Slávnosti / Festivaly / Zvyky

India je krajina bohatá na tradície, zvyky, gestá a rôzne festivaly. Pre nás sú väčšinou úplne nepochopiteľné. Keď som po prvýkrát pozerala Kabhi Khushi Kabhie Gham, mnohému som nerozumela. V tomto filme je až ukážkovo veľa Indickosti. Nerozumela som, prečo sa Anjali tak strašne chce dotknúť nôh svojho svokra, prečo sa na svojho manžela pozerala cez clonu, čo znamenali niektoré gestá... Toto je pre tých, ktorí s indickými filmami len začínajú, aby neboli takí zmätení, ako som bola ja :) Prípadné otázky a opravy mi napíšte do komentárov. :) Budem to ešte priebežne dopĺňať, keď si na niečo spomeniem. Je toho priveľa...

Dajte stránke trochu času, aby sa načítali všetky animované obrázky - je ich tu neúrekom a zobrazujú gestá, ktoré opisujem :)


Karva Chauth - jednodňový sviatok. Ženy držia pôst pre svojich manželov, aby boli zdraví a úspešní. Keď sa ukáže mesiac, pozrú sa naň skrz to "sitko" (alebo závoj), potom cez tú istú clonu na manžela a ten im dá napiť a najesť. (od druhej minúty začína ukážka z Kabhi Khushi Kabhie Gham)


Dotýkanie sa nôh pri zdravení - Indovia považujú nohy za najšpinavšiu časť tela, pretože sú v stálom kontakte so zemou - hlava je naopak najčistejšou časťou. Preto sa stále vyzúvajú, keď vstupujú do chrámov. Keď sa niekto skloní, aby sa dotkol nôh niekoho staršieho, preukazuje mu s tým veľkú úctu.   Nie vždy sa nôh dotknú, niekedy sa iba sklonia nad ne. Robia to často študenti svojim učiteľom, deti rodičom, niekto to robí svojim idolom, alebo aj tradičnejšie manželky svojim manželom. Je zvykom, že ich manželia v čas zastavia (ako ukazuje aj scénka hore, kde sa Anjali počas Karwa Chauth chce dotknúť nôh svojho manžela a on jej v tom zabráni). Sú rôzne spôsoby, ako sa tento prejav úcty ukončí, ale väčšinou to skončí s "Namaste" gestom, ako ukazuje scénka z Enthirana, kde sa Chitti zdraví rodičom svojho tvorcu.


Namaste - tradičný hinduistický pozdrav. Namiesto podania ruky ich spoja pred sebou a možno sa aj trochu uklonia. Tiež s týmto preukazujú úctu, hoci nie takú veľkú, ako pri uklonení k nohám... ale tak netreba sa každému klaňať :)


Salaam - moslimský pozdrav. Môže byť sprevádzaný slovami "Adaab" či "Salaam Waleikum". Gesto samotné znamená "Dobrý deň" aj "Dovidenia". Okrem toho má ale aj ďalšie využitie: ďakuje sa ním, preukazuje sa rešpekt starším, prijíma sa kompliment, flirtuje sa.. :) V prvej ukážke dole kurtizána Umrao Jaan ďakuje mužovi, ktorý jej našiel prsteň (Shukrya - Ďakujem) a neskôr sa zdravia počas tanečného vystúpenia (ktoré sa tiež volá Salaam) Na obrázku vpravo Kajol povedala dvojveršie a dostala potlesk. Zase "Ďakujem" :)



Krúženie palcom na niekoho - vyskytuje sa dosť často a dalo by sa porovnať s tým, keď my na niekoho vyplazíme jazyk (len to nie je také drzé). Je to forma výsmechu, ale nie vždy škodoradostného. Môže sa jednať aj o priateľské uťahovanie.


Ťahanie sa za ušné lalôčiky - znamená "je mi to ľúto, prepáč". Veľmi zlaté gesto :) V scénke na obrázku sa Tamannah dosť posmievala Siddharthovi, ktorý nahnevane chce odísť. Snaží sa ho zastaviť, potom si potiahne za ušné lalôčiky, aby ukázala, ako veľmi jej to je ľúto.. a to ho nakoniec obmäkčí. V druhej scénke sa Kajol v Kabhi Khushi Kabhie Gham snaží udobriť svojho manžela :)





Ozdoby / rumelka v cestičke vo vlasoch - retiazky a rôzne ozdoby v cestičke nič neznamenajú, sú to len šperky ako hociktoré iné. Rovnako aj bindi (červená bodka na čele, alebo rôzne malinké šperky - prvý obrázok z Nuvvostanante Nenoddantana, kde si Trisha mení bindi a je s konečným výsledkom VEĽMI spokojná ^^). Ale rumelku (sindur / vermilion), ten červený prášok v cestičke, nosia len vydaté ženy (scénka z Paurnami).  V niektorých filmoch je to  to jediné čo treba, aby muž vyhlásil ženu za svoju manželku. To a ešte tali / mangalsutra - svadobná retiazka. Keď sa na retiazke uviaže tretí uzlík, sú muž a žena svoji.



Mávnuť rukami pred niekym a potom ich pritiahnuť k svojej hlave - veľký kompliment! Je to na zahnanie uhriaknutia. Ak je niekto veľmi pekný, týmto gestom na seba človek berie veškeré uhriaknutie, zlé priania a závisť, ktorú k sebe krásna osoba môže pritiahnuť. Robí sa to najmä u neviest a detí. Ukážka dole je z klipu Yeh Ladka Hai Allah z filmu Kabhi Khushi Kabhie Gham. Rahul a Daijaan týmto skladajú kompliment na nevestinu krásu. Rovnako sa uhranutie dá odohňať čiernou bodkou na tvári, ktorá slúži ako chybička krásy. Tiež najmä u neviest, ako môžete vidieť v ukážke z filmu Murari, kde krásnej Sonali Bendre dajú jej tety čiernu bodku na líce, aby trošku zmarili jej krásu :) Robia to ale aj ženy mužom! (ako vidno v klipe Aankhon Ki Gustakhiya, kde si Aishwaryia siahne na očnú linku a spraví Salmanovi čmuhu na pere):)



Zdvihnutie malíčka = musím ísť na malú potrebu :D Imran Khan sa po niekoľkých pohárikoch ospravedlňuje svojmu kamošovi, lebo si musí odskočiť. (prvý obrázok z I Hate Luv Storys) V druhej scénke zase Allu Arjun nalieha na svojho vezniteľa, že je to naliehavé, musí ísť na záchod. (Parugu)
Image Hosted by ImageShack.us






Položia si ruku na hlavu, alebo sa 'uštipnú' do krku - veľmi, ale naozaj veľmi prísahajú. Niekedy to povedia aj nahlas, ale občas spravia len toto gesto a nechajú ho bez slov. Niekedy ho zase použijú, aby umocnili efekt prísahy :) Na ukážke dole ukradla Chunni svojej sestre Munni úlohu a tá teraz prisahá svojmu učiteľovi, že si ju naozaj spravila. Chunni sa na tom z lavice úžasne zabáva :D (film Makdee)











V Indii majú veľmi vela náboženských osláv a festivalov. Často sa objavujú aj vo filmoch, sú vďačnou témou na vizualizáciu hudobných klipov. Pokúsim sa tu trochu priblížiť tie najpopulárnejšie a najčastejšie prítomné vo filmoch.


Diwali/Deepawali - festival svetla, slávia ho Hinduisti, Sikhovia a Jainisti. Je veľmi populárny a zároveň je jeden z najdôležitejších. Zapaľujú sa sviečky, domy sú vysvietené, púšťajú sa ohňostroje. Proste to musí byť plné svetla!

Jde o pětidenní "Svátek světla" odehrávající se mezi říjnem a listopadem. Pro hinduisty jde o nejdúležitější svátek roku vůbec. Důležitou součástí svátkou je zapalování malých lampiček jako symbol vítězství dobra nad zlem. Diwali připomíná návrat Rámy společně se Sítou a Lakšmanem po čtrnáctiletém vyhnanství a porážce démona Ravana. V radosti nad návratem svého panovníka zapálili lidé v Rámově hlavním městě lampy a pořádaly ohňostroje. Sikhové a Janisté si připomínají jinéí příběhy, ale podstata je stejná - zapálením lampy by si člověk měl uvědomovat hlavně světlo dobra uvnitř sebe samého. [Gaja Gamini na Bollywood fóre]


Holi - jarný sviatok. Oslavuje porazenie démonky Holiky. Ľudia po sebe hádžu farebným práškom, alebo sa ostrekujú zafarbenou vodou. (vyzerá to na strašnú zábavu!)

Holi je jarním svátkem, který slaví hinduisté. Kromě Indie se s ním setkáte i v Nepálu, na Srí Lance a prakticky všude na světě, kde existuje nějaká ta indická diaspora. Délka svátku se různí, v některých místech trvá i 16 dní, z nichž jeden je právě hlavní "Holi". V tento den přichází ona barevná sranda, kdy po sobě lidé neházejí pouze prášek, ale kropí se barevnou vodou. Den předem jsou rozsvíceny hranice jako připomínka legendy - démonka Holika unesla uctívaše boha Višny a vnesla jej do ohně, v němž ale sama uhořela, zatímco on vyvázl nezraněn díky své víře. Holi se slaví v den posledního úplňku lunárního měsíce Phalguna (únor/březen). [Gaja Gamini na Bollywoodskom fóre]


Ganesha Chaturthi - festival oslavujúci narodenie Ganesha, veľmi populárny na juhu. Oslavuje sa veľkou procesiou, trvá niekoľko dní. Nakoniec sa veľký idol boha Ganeshu (má sloniu hlavu) ponorí do vody a festival je zavŕšený.



Durga Puja - oslavuje Bohyňu Durgu, ktorá je akýmsi "zosobnením" ničivej sily všetkých mužských bohov. Kto by nepoznal Dola re Dola z Devdasa? Odohráva sa práve počas tohto sviatku.

10 komentárov:

  1. Zrovna se chystám psát o stejných věcech a narazila jsem jako na zdorj na BOllywhat, tak tě chci jen ujistit, že pokud se v mém článu budou objevovat stejné informace, tak to není ukradeno odtud :)

    Gaja Gamini

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V poho Gaja Gamini :) Čím viacej, tým lepšie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj cenné informácie som našla na tomto blogu, úžas fakt, teším sa na nové články o filmoch a hudbe. Čo sa týka pozdravov, poznám ešte jeden druh pozdravu, jemným úklonom hlavy a pravou rukou pred ústami niekoľkokrát jemne priblížia k ústam, ako keĎ si my zakrývame otvorené ústa pri zívaní:))vo filmovom tanci Salaam z Umrao Jaan.
    Gabriela Zahíra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Gabriela :) Som rada, že sa ti tu páčilo :) Áno, jedná sa o muslimský pozdrav, keď sa párkrát zvidhne ruka pred tvárou a povie sa "Salaam Waleikum". Hneď ho tam pridám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím všechny příznivce Bollywoodu a spol. :)
    Za poslední dva roky jsem viděla více než 300 hudebních a tanečních videí (vedu skupinu bollywoodského tance a kde jinde čerpat inspiraci?:) V mnoha ukázkách jsem viděla gesta, která popisujete. Moc děkuji za jasné vysvětlení zvyků, o jejichž významu jsem se mohla jen domýšlet. Pokud budete mít zájem, zašlu odkazy na videa, kde je chytání lalůčků a dotýkání nohou, kolik snesete :))
    Zdravím a pokud Vám to nevadí, přidáme si na náš web odkaz na tyto Vaše stránky. Labuna

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Labuna, budem len rada, keď na svojej stránke odkážete na můj blog :) Niektoré tieto gestá sú naozaj veľmi často používané, najma to s tým odvrátením uhriaknutia a sklánaním sa k nohám. Možete mi zaslať adresu na svoju stránku? Rada si ju pozriem a tiež tu nechám na vás odkaz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, samozřejmě ráda pošlu odkaz na náš web:

    www.bollyladies.webnode.cz

    Zatím ještě není úplně podle mých představ, ale pracuje se na tom :))))
    Jsme tanečnice amatérky, ale bereme svůj koníček poctivě a máme zatím jen pozitivní ohlasy. Nevím, jak u Vás na Slovensku, ale tady v ČR bollydance ještě prakticky neznají. Ale lepší se to :))) Takže touhle cestou si dovolím oslovit další soubory bollydance - ozvěte se, ať o sobě víme a můžeme využít svých zkušeností.

    Poslední dva roky opravdu hledám všechno o Bollywoodu, takže jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky narazila. Přeju jim hodně návštěvníků, takových taky správně zblázněných do Bollywoodu :))))

    Ahoj, Labuna bollyladies@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Remini,
    můžeš mi prosím pomoci pochopit gesto, kdy se setkají obě ruce při mírně pokrčených prstech a dotýkají se horní částí konečků prstů, poťukávají se? U nás se to dělá někdy při soustředění nebo nervozitě. Díky :) Labuna

    OdpovedaťOdstrániť

Podobné články