Parugu (2008)



Réžia: Bhaskar
Hrajú: Allu Arjun, Sheela, Prakash Raj
Žáner: romantický, rodinný
Dĺžka: 2h:45m.51s

Zápletku tohto filmu som už videľa veľakrát, nie je pre indické filmy ničím výnimočná - dievča nesúhlasí so ženíchom, ktorého jej vybrali rodičia a utečie (vo svadobný večer) so svojim milencom. Väčšinou nám filmy potom ukazujú ich vstup do reality života, nejaké tie hádky a zbližovanie a aké ťažkosti musia obaja prekonať, aby ich rodina nakoniec akceptovala. Parugu je iný. Tento osvedčený príbeh dvoch "utečencov" sledujeme zo zorného poľa ľudí, ktorých sa ich útek priamo dotýka.

V tom prvom máme rozvrátenú domácnosť, ktorú mladá utečenkyňa za sebou zanechala. Subbalakshmi totiž nie je len tak hocijaké dievča - jej otec je navýznamnejším a najbohatším mužom v dedine. Keď Neelakantam zistí, že jeho dcéra je nezvestná, okamžite začne využívať všetok svoj vplyv a moc, aby ju našiel. Nezdráha sa ani použiť násilie a zastrašovanie. Rodina je z tejto situácie dosť na vetvy. Celé to zájde až tak ďaleko, že Neelakantam nechá uniesť kamarátov dcérinho milenca. A práve oni nám poskytujú ďalší pohľad na vec. Zažívajú ako väzni dosť krušné chvíle, nikto z rodiny s nimi nejedná v rukavičkách.

Medzi týmito kamarátmi je aj Krishna, bezstarostný a vynaliezavý chlapec z Hyderabadu. Hneď sa mu aj podarí zorganizovať útek celej bandy, ktorý nakoniec práve kvôli nemu zlyhá. Ako bežal skrz les, uvidel jedno krásne dievča, ktoré ho prikovalo na miesto. Všetkých ich zase pochytajú a zatvoria do kôlne, odkiaľ Krishna začne rôznymi spôsobmi hľadať svoju vyvolenú - prekabáti miestnu políciu, vydiera mladšiu Neelakantamovu dcéru a samozrejme ešte raz utečie do lesa v nádeji, že tam stretne ono dievča.

Čo si o celej veci myslí miestne dievča sa dozvieme od Meeny, Subbalakshminej mladšej sestry. Ako by nestačilo, že je chudák dievča cieľom výčitiek celej rodiny, nešťastnou zhodou okolností musí v tajnosti pomáhať aj uväznenému Krishnovi. Niet preto divu, že je malé kĺbko nervov, vystrašená z toho, ako sa všetci chovajú. Sebecky dúfa, že jej strýkovia Subbalakshmi nájdu a potrestajú, aby sa konečne všetko vrátilo do starých koľají. Našťastie má aspoň podporu mladej slúžky, ktorá s ňou súcití, radí jej a v rámci možnosti aj pomôže. Na druhej strane jej ale dá veľmi naivnú predstavu o mužoch z mesta :) Ešte že jej Krishna ukáže, aký je šikovný (nie len) rečník a postupom času trošku nahlodá jej názory nie len na mužov, ale aj na Subbalakshmin útek z domova.

Síce môžete mať na začiatku pocit, že viete kam celý príbeh speje, nie je to také jednoznačné.

Neelakantam sa sprvu javí ako dokonalá ukážka ranenej hrdosti, bezcitný človek, ktorému záleží len na cti rodiny. Nič neospravedlní jeho chovanie, ale ako sa ukáže, hnalo ho niečo iné...


Krishnu nikto nedokáže odradiť od jeho zámerov, jeho svedomie je čisté. Ale v priebehu pátrania sa dozvedá nové skutočnosti o svojom vezniteľovi a pomaly začne pochybovať o správnosti svojho konania... (žeby Štokholmský syndróm? :D)


Meena, večne nervózna, naivná, neistá.. nachádza v sebe novú odvahu a začína si veriť. Trápi ju, čo jej sestra spôsobila celej rodine, záleží jej na otcovi... niektoré veci sa ale stanú, či si to už človek želá, alebo nie. Nezostane jej nič iné, než si ujasniť, kto bude mať v rozhodovaní o jej živote posledné slovo.

Parugu, rovnako ako aj Bhaskarov predošlý film Bommarillu, ukazuje rozdiely medzi tým, čo si želajú mladí a čo pre nich chcú ich rodičia. Láska je v tomto svete určitou formou zla, hriechom a jediný spôsob ako ju uchrániť je podvodom a útekom. Konflikt sa ale nevyrieši formou kázne v posledných piatich minútach filmu ako býva u tohto žánru bežné. K rozuzleniu dilemy sa dopracujeme prirodzene - pomocou samotného deja, predstaviteľov a dialógov. Krishna a Neelakantam majú spolu zopár dobrých debát o podstate ich konania, ktoré mi ich oboch ukázali v úplne inom svetle. Nesmelá Meena sa síce ocitá v jednej nepríjemnej situácii za druhou, ale tieto ju naučia sebestačne sa rozhodovať a niesť zodpovednosť za svoje konanie.


Prakash Raj bol úžasný, ako som uňho aj zvyknutá :) Je to jeden z najlepších hercov, či už hrá (zlého/dobrého)otca, alebo mafiána. Allu Arjun vyzrieva do skvelého herca - ako už ukázal aj v Arya 2, ktorý bol natočený o rok neskôr. Aj napriek menším chybičkám sa mi jeho hranie páčilo, rola Krishnu bola naňho ako ušitá. Pre Sheelu to bol jej debut, ale Bhaskar z nej vytiahol celkom slušný výkon. Ešte ale musí zapracovať na svojej mimike :) A prečo dali hlavnej hrdinke zase taký mladulinký hlások?? :( Všetko menšie nedostatky v inak krásnom filme. A nesmiem zabudnúť ani na obľúbenú časť juhoindických filmov - skupinka kamarátov. Postarali sa o príjemný humor a (ignorovaný) hlas múdrosti :)


... už by sa patrilo aj skončiť. Ale samozrejme ešte napíšem o hudobných klipoch, pretože tie boli pastvou pre oči - nie len vďaka skvelej choreografii, ale aj kvôli nápaditosti. Milo ma prekvapili aj texty k pesníčkam. V južanských filmoch bývajú väčšinou od veci - viním z časti aj kultúrnu priepasť, ale podľa mňa za to môžu najmä textári. Tu sa ale našťastie trochu pochlapili - nie je to žiadna poézia, no dávajú zmysel a hodia sa do kontextu deja. Extra body získava klip Parugulu, ktorý výstižne zachytil Meenin stav mysle a ešte k tomu sa odohráva na krásnych lokáciách v Jordánsku.

Tanečné kroky Allu Arjuna sú kategóriou samé o sebe. Treba vidieť na vlastné oči, rozhodne stoja za to :) Môj obľúbený klip je Yela Yelaga :)


Očakávala som bežnú romantickú komédiu s troškou rodinného sentimentu, ale dostalo sa mi toho viacej. Nevedela som, že je to od režiséra Bommarillu, o deji som nemala skoro ani tušenia (videla som predtým len prvé dve minúty) a hudbu som predtým vôbec nepočula. Filmy naslepo majú proste niečo do seba :) Samozrejme je táto recenzia silne subjektívna - čo sa páčilo mne, nemusí sa páčiť aj ostatným a čo som v ňom videla ja si možno iný ani nevšimnú :) Úplne dokonalý by bol, ak by na konci tiež premietol takú menšiu montáž toho, čo sa dialo po konečnej scéne (á la Bommarillu ^^). V každom prípade ma film oslovil, príjemne pobavil a dal dosť podnetov na zamyslenie. Dúfam, že sa bude páčiť aj vám. Príjemnú zábavu :)

Titulky: titulky.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Podobné články