What's Your Raashee? (2009)


Réžia: Ashutosh Gowariker
Hrajú: Harman Baweja, Priyanka Chopra (x12), Darshan Jariwala
Žáner: romantický, hudobný
Dĺžka: 3h:33m:31s

Ak existuje niečo ako ukážkový príklad na spackaný film, What's Your Raashee by bol jedným z nich (ako aj Action Replayy, ale o tom inokedy). Nehovorím, že je zlý.. len poriadne nedotiahnutý. Predsa len človek očakáva viacej, keď je režisérom uznávaný Ashutosh Gowariker. Muž, ktorý dal svetu Lagaan, Swades a Jodhaa Akbar. Muž, ktorý je natoľko zaľúbený do svojich filmov, že ich nenechá zostrihať :D

Ale keby dĺžka pre mňa predstavovala problém, tak by som nepozerala indické filmy. Koniec-koncov ma stále prekvapí, keď si idem nejaký pozrieť a má "len" dve hodiny. Dlhá stopáž znamená, že je kopec času na hudobné vsuvky, ktoré tak zbožňujem. Práve kvôli nim som pri filme obsedela. Okrem toho strašne fandím Priyanke, takže sledovať ju v dvanástich odlišných podobách bolo super :))
K príbehu: Yogesh, mladý NRI (ind žijúci mimo Indiu) žije po dokončení štúdia v Chicagu. Je prilákaný domov pod falošnou zámienkou, aby ho rodičia vydali. Po svadbe totiž zdedí poriadny balík od starého otca a peniaze veľmi potrebujú: Yogeshov mladší brat sa totiž zadĺžil u mafiána a ten mu už dýcha na krk. Yogesh sa zmieri so situáciou, ale akoby toho bolo málo, má na všetko len 10 dní. 

Takže sa rozhodne, že stretne jedno dievča z každého znamenia zverokruhu. Chce si dať aspoň nejakú šancu, že sa do svojej nastávajúcej zaľúbi. Pri výbere mu pomáha jeho strýko Devu, ktorý pracuje ako "dohadzovač".

Každá z kadidátiek má svoju pesníčku. Vlastne skoro každá.. tá prvá sa musela zaobísť bez nej. Nasledujúce opisy prezrádzajú nejaké ich tajomstvá, takže ak to niekomu vadí, nech tu prestane čítať! Nepoviem ale, s ktorou sa nakoniec ožení ;) (nečítajte o tomto filme článok na wikipédii, nejaký mudrlant to tam napísal).

Prvá kandidátka: Anjali (Baran)
Anjali je tak trochu čudná.. hovorí lámanou angličtinou. Jej pohyby sú dosť nemotorné. Stále si sťahuje minisukňu nižšie a nižšie. V reštaurácii si objedná víno a zapáli si cigaratu naopak. Yogesh sa s ňou snaži rozprávať, ale ona stále prepína na angličtinu, pričom je očividné, že ovláda maximálne len základy. Postupne ale musí s pravdou von. Všetko, čo ukázala Yogeshovi, bola pretvárka. S otcom si mysleli, že sa chlapcovi zo zahraničia bude viacej páčiť "moderné" dievča. Hoci sa hrala na niekoho, kým nie je, jej konečná úprimnosť na Yogesha predsa len spravila dobrý dojem.

Druhá kadidátka: Sanjana (Vodnár)
Keď Yogesh uvidí Sanjanu, skoro mu vypadnú oči.. vyzerá presne ako Anjali! Len je viacej sebaistá, hovorí s jemným prízvukom.. a je priama. Prizná sa Yogeshovi, že o svadbu nemá záujem. K stretnutiu s prospektívnymi ženíchmi ju núti rodina, ktorá nechce prijať jej priateľa. Yogeshovi trošku zamrzne úsmev na perách, ale predsa Sanjane pomôže. Zájdu si spolu trošku zajazdiť v aute, aby nevzbudili podozrenie príliš skorým odmietnutím. Yogesh jej zanôti pieseň Jao Na, potom ju odmietne a obaja si idú vlastnou cestou.

Tretia kadidátka: Kajal (Blíženec)
Kajal študuje na výške. Yogesh ju príde pozrieť do školy, kde sa práve odohráva tanečný súboj dvoch skupín. Hneď ho naverbuje do tej svojej, kde bude vedieť predviesť svoje tanečné schopnosti :) Yogesh sa už ani nepozastavuje nad tým, že aj toto dievča vyzerá ako tie predošlé dve :D Síce si padnú do oka, Kajal sa odmieta vydávať. Zásnuby, randenie a možno po roku svadba.. tak znie jej návrh. Ale Yogesh sa musí oženiť už o pár dní, takže ju musí odmietnuť :(

Štvrtá kadidátka: Hansa (Rak)
Hansa je tichá a skromná, pôsobí vznešene. Ale jej ticho sa prelomí, keď ich starší nechajú osamote a ona pozve Yogesha na balkón. Začnú sa rozprávať a povie mu o svojej veľkej láske, Hitenovi, za ktorého sa mala aj vydať. Nemala pred svojou láskou žiadne zábrany.. čiže sa s ním vyspala. On ju ale podviedol a zobral si inú. Rodina jej radila, aby to pred Yogeshom tajila, ale ona nechcela začať vzťah postavený na klamstve. Keď sa jej opýta, či by ešte dokázala niekoho milovať tak ako Hitena, Hansa sa prizná, že si nie je istá..

Piata kadidátka:Rajni (Váhy)
 Ach, naša chladnokrvná obchodníčka. Celá záležitosť je pre ňu premysleným ťahom. Dokonca si sebou vezme na večeru aj svojho tajomníka, ktorý robí záznam ich rozhovoru! :D Rajni bola príliš úspešná a začala ju vyšetrovať indická tajná služba. Potrebovala sa dostať von z krajiny, najlepšie do Ameriky. Dala by ženíchovi za tento "obchod" štedrý balík peňazí. Bola dosť panovačná: Yogesh sa musí stať vegánom, nepoužívať parfém, prestať jesť sladkosti, naučiť sa masírovať nohy... :D

Šiesta kandidátka:Chandrika (Ryby)
Chandrika sa Yogeshovi ozve na jeho inzerát a keďže sa s jej znamením ešte nestretol, ide do toho. Dievča je z bohatej rodiny a je pod orlím dohľadom svojho milujúceho otca. Keď ho Yogesh skonečne strasie, aby sa mohli porozprávať osamote, Chandrika naňho vytiahne neskutočný príbeh: Vraj boli v minulom živote zamilovaný, ale on zomrel pri nešťastnej nehode. Yogesh si ale na nič také nespomína, takže sa Chandrika snaží privolať jeho "spomienky" s ich obľúbenou pesníčkou.. :D

Siedma kadidátka: Mallika (Lev)
Yogesh stretáva Malliku po jej tanečnom predstavení, v ktorom účinkuje ako hlavná postava. Je umelkyňa, miluje tanec a za nič na svete s ním nechce prestať. Nemala v úmysle sa výdavať, ale keďže Yogesh hrá na gitaru, myslela si, že by vedel podporiť jej ambície a finančne sa o ňu postarať. Idú na prechádzku, celkom si aj rozumejú...Malliku  ale STRAŠNE nahnevá, že sa Yogesh správa ako typický "NRI".. odmietne si totiž kúpiť nanuk, aby si náhodou nepodráždil žalúdok.

Ôsma kadidátka: Nandini (Škorpión)
Nandini je sesternicou Yogeshovho kamaráta. Odmietne kvôli nej pôvodnú "škorpiónku", s ktorou sa mal stretnúť. Kamarát ho varoval, že na Nandini treba poriadneho muža, pretože je príliš sexi.. hľa obrázok v pravo :D Áno, ani Yogeshovi to nejako nesedelo. Ale keď Nandini začala rozprávať o svojom sne a o meste svojich snov, úplne sa zmeníla: Zrazu pred ním stála modelka Nandini v minišatoch! Začne zo seba chrliť znalosti o Chicagu, v ktorom ale ešte nikdy nebola (nech žije internet!).

Deviata kadidátka: Pooja (Panna)
Pooja je mladá doktorka. Jej tým doktorov postavil lekársky tábor v osade a vydá sa tam s Yogeshom. Obaja si padnú do oka už počas prvých minút od stretnutia. Yogesh dokonca vyhlási, že sa už nechce stretnúť s ďalšími dievčatami, pretože Pooja mu pripadá ako tá pravá. Trošku sa ale unáhlil, pretože aj tu sa ukáže podstatná prekážka: Yogesh sa po svadbe chce vrátiť do Ameriky, ale pre Pooju to predstavuje veľký problém - chce pracovať naďalej v Indii.

Desiata kadidátka: Vishakha (Býk)
Vishaka je jedinou dcérou bohatého obchodníka s bavlnou. Yogesh si ale nie je istý, či by sa dokázal postarať o dievča, ktoré malo všetko na striebornom podnose. Našťastie si s tým nebude musieť príliš lámať hlavu. Ako sa ukáže, Vishaka je tak trochu strelená :) Má bláznivé maniere a jej nápady sú detinské až hrôza. Yogeshovmu strýkovi by sa toto spojenectvo VEĽMI páčilo, keďže by sa takto rýchlo dostali k peniazom. Kto vie, či by to za to stálo?

Jedenásta kadidátka: Bhavna (Strelec)
Ďalšie z dievčat, ktoré boli Yogeshovi dohodené po známosti. Pracuje ako astrologička, žije so svojou babkou a dedkom. Je veľmi veriaca a ešte viacej si zakladá na svojej profesii.. možno až príliš. Predpovie Yogeshovi, že jeho prvé manželstvo stroskotá. Teda pokiaľ nebude mať pred svadbou vzťah podobný manželstvu.. čiže ak sa s dievčaťom, ktoré si neskôr vezme,  nevyspí.. :p Yogeshovi sa to síce veľmi nepáči, ale Bhavna nie je len krásna, ale aj zvodná :)

Dvanásta kadidátka: Jhankana (Kozorožec)
Posledné dievča, s ktorým sa Yogesh stretne. A toto stretnutie je najkratšie, pretože Jhankana sa hrozne rozplače, keď sa jej Yogesh spýta, na akej univerzite študuje.





Nebol by to ale Ashutosh Gowariker, ak by do svojho filmu nedal nejaké to posolstvo. Najmä Yogeshov postoj k venu je dosť výrečný: chce sa o svoju ženu postarať sám, o vene nechce ani počuť.

Viem si dobre predstaviť, prečo film neuspel. Dosť sa vliekol a predstaviť 12 rôznych charakterov v jednom filme nedáva dosť priestoru na to, aby mohli mať nejakú očividnú osobnosť, ktorú by sme si mohli obľúbiť. Každá z dievčať mala zrejme charakteristickú črtu svojho znamenia, ale keďže sa o tieto veci nezaujímam, neviem posúdiť nakoľko sa trafili. Takže namiesto jedincov tu máme skôr skreslené podanie znamení. To asi tiež veľmi nepomohlo. A vedlajšia dejová línia o detektívovi, ktorý špehuje Yogeshovho strýka, bola úplne zbytočná. Nehovoriac o tom, že spoznať niekoho a hneď sa rozhodnúť s ním stráviť zbytok života (alebo v Rajninom prípade dva roky :D) znie trošku pritiahnutá za vlasy. Asi nie natoľko pre indov, kde majú dohodnuté svadby dlhú a pevnú tradíciu. Toľko môj objektívny názor.

Čisto subjektívne mám film celkom rada. Nie natoľko, aby som ho mohla odporučiť. Páčil sa mi najmä preto, že Priyanka hrala skvelo, hudbu som zbožňovala už dlhšie predtým, než som ho videla... a tak trochu držím Harmanovi palce, hoci má od dobrého herca ešte ďaleko. Ale už bol podstatne lepší než v Love Story 2050. Koniec bol urýchlený (aj napriek tej dĺžke!) a vôbec sa mi nepáčilo, s kým sa nakoniec oženil. Mala som svoje obľúbené kadidátky, ale keďže som vedela, koho si nakoniec vezme, nemohla som im veľmi fandiť.. aj tak by som zostala sklamaná :p

Vysvetlenie, ktoré dal Yogeshovi jeho starý otec, keď mu povedal o tom, že každá kandidátka vyzerá rovnako, bolo trošku.. nelogické :D Bollywoodu ale prepáčim oveľa viacej vecí, než americkej a inej produkcii. Okrem toho.. kto hovorí, že Yogeshova nevesta nakoniec vyzerala ako Priyanka? Bol to len jeho skreslený obraz. Nikto iný si nemyslel, že sa tých 12 dievčat na seba podobá, takže mohla kľudne vyzerať ako napr. Deepika Padukone. Len toľko na záver :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Podobné články