Athadu (2005)

Réžia: Trivikram Srinivas
Hrajú: Mahesh Babu, Trisha Krishnan, Prakash Raj, Naseer  
Žáner: kriminálny, akčný, romantický
Dĺžka: 2:51.54

ČSFD / IMDB

Nie, že by niektorá moja recenzia oplývala objektivizmom, ale táto bude asi obzvlášť zaujatá.. pretože ja tento film až nezdravo zbožnujem :D Hneď po Nuvvostanante Nenoddantana to bol druhý telugu film, ktorý som videla. A ak mi NVND otvoril dvere do sveta Tollywoodu, Athadu ich za mnou zamkol na niekoľko zámkov a zahodil kľúče :)

Athadu bol po romantických bollywoodskych filmoch dosť veľkým šokom. Hneď od začiatku bol temnejší, deti tam behali so zbraňami, strielali, kradli. Ale to nám vlastne dalo len pozadie, v ktorom vyrastal Nandu - dieťa ulice, ktoré pod svoje 'ochranné krídla' vezme zločinec Sadhu (Rahul Dev).

Z malého zločinca vyrastie veľký zabiják.. so strateným pohľadom
Nandu vyrastá obklopený násilím a spolu s ďalším Sadhuovým chlapcom Mallikom sa dajú na sólovú dráhu: Jeden je nájombý zabiják, ten druhý plánuje útek z miesta činu. Nandu nepohrdne ani inou prácou. Napríklad sa nechá najať, aby postrelil volebného kanditáta Sivu Reddyhu pred voľbami. Dúfa, že si takto zvýši popularitu a dopomôže mu to k výhre. Veci sa ale vymknú z kontroly, keď náš politik dostane guľku do hlavy, Malli umiera pri nehode, prekvapeného Nandua obkľúči polícia a on sa musí dať na útek. Cestou vo vlaku sa zoznámi s Pardhuom. Tento veselý muž sa ho márne snaží zatiahnuť do rozhovoru, ale mlčanie jeho spolusediaceho mu vôbec nebráni v tom, aby mu vyrozprával svoj životný príbeh. Posťažuje si aj na svoju smolu - príde o všetko, čo má rád. Jeho povestná smola ho neopustí ani tentokrát a schytá guľku mierenú Nanduovi.

Láskyplné privítanie strateného synovca
Nandu polícii znovu utečie, vezme na seba Pardhuovu identitu a vráti sa ako on do jeho rodnej dediny. Keďže ho tam naposledy videli, keď bol ešte dieťa, nikto si nevšimne, že sa jedná o inú osobu. Nandu je zrazu zahrňovaný láskou svojich tiet, starého otca, ale najmä neodbytnej Puri (Trisha Krishnan), ktorá naňho čakala ako na svojho snúbenca.

Má nulový všeobecný prehľad, ale zato...

Na druhej strane tu máme vyšetrovací tým pod vedením Anjaneyu Prasada (Prakash Raj), ktorý sa snaží nájsť vraha Shivu Reddyho. Síce vyzerá ako trošku chaotický muž, je dosť bystrý. Dopracuje sa dokonca až k Nanduovi, ktorý mu síce príde podozrivý, ale zatiaľ nevie, čím to je.

A to je len prvá polovica filmu! :)



Athadu mohol byť len ďalším tuctovým tolly akčňákom, ale to by na stoličke režiséra nemohol sedieť Trivikram Srinivas. Bol to len jeho druhý film, ale odviedol profesionálnu prácu. Iste, dejovo nie je jedinečný, má však niečo extra: dialógy a humor. Možno by ste nečakali vo filme, ktorý začína tak pochmúrne komédiu, no je tu dosť rovnomerne rozmiestnená. Najmenšiu zásluhu na tom majú paradoxne komici Brahmanandam a Sunil. Než sa Trivikram rozhodol pre dráhu režiséra, písal dialógy filmom a aj tu sa ich zmocnil on sám. Jeho komédia nie je agresívna, netlačí príliš na pílu, necháva humor vyplívať zo situácií a dialógov.

Si taká skromná, Puri! :D
Po NVND je toto môj najobľúbenejší film s Trishou. Ešte žiadna iná herečka nezahrala namyslené dievča s takou dávkou roztomilosti, aby nevyznela ako úplne stratený prípad. Keď si Puri po prvýkrát povzdychla, prečo jej boh nadelil toľkú krásu, išla som do kolien :D

Hýčkaná najmladšia dcéra, ktorú všetci v rodine ospevujú zažije nepríjemný šok, keď ju Pardhu (Nandu) nie len odignoruje, ale zostane aj chladným voči jej nabiehaniu. Majú spolu žalostne málo scénok, no tých pár bohato vystačilo, aby som si ich oboch úplne zamilovala (mimo tie majú spolu aj päť hudobných klipov). Nandu nemá s dievčatami absolútne žiadne skúsenosti, nevie s nimi hovoriť/zaobchádzať. Doteraz jeho svet pozostával z chladu a ostražitosti, preto je preňho ťažké reagovať na Puri normálnym spôsobom. A hoci sa tomu bráni, to dievča ho proste dokáže vyprovokovať k absolútne detinským činom. Ani si to nevšimne, a život v kruhu rodiny a láska neodbytného dievčaťa ho zmení na nepoznanie


Mahesh Babu je známy ako akčný herec, bojové scény mu išli naozaj dobre. Jeho chlapčenská tvár iba napomohla vyzdvihnúť kontrast medzi Nanduovým živobitím a charakterom. Mne sa ale stále najviac páčil v humorných scénkach. Je známy ako kráľ vrstveného oblečenia, stále ma na sebe niekoľko tričiek, košieľ a navrch ešte nejaký ten kabát/sako. Tu bol jeho šatník celkom umiernený. Apropo, šatník: Puri nikto netromfne v počte krásnych tradičných oblečení so zladenými ozdobami :) Len v troch hudobných klipoch bola oblečená do nášho štýlu šiat (sukne, krátke šaty atď).

Ako v žiadnom správnom telugu filme, ani tu nesmú chýbať komici:
Sunil sa osvedčí ako spojenec a kamarát
Brahmi ako Purin strýko (strááášny bibec :D)
Môj obľúbený komik: MS Narayana
Athadu mal tie najkomickejšie súboje a konfrontácie, aké som doteraz (o rok neskôr) videla. Scénka, kde Pardhu ochráni dedkov pozemok, alebo kde ho prepadne skupinka mužov na slávnosti v chráme, sú na nezaplatenie. Nie všetky sa ale nesú v tomto duchu a posledný súboj vo filme bol VEĽMI inšpirovaný Johnom Woo. Ten bol pre mňa aj najmenej zaujímavý :p Z hudobných klipov sa mi najviac páčili ten prvý a posledný s Trishou, obidva boli úžasné. 

Najsilnejšou stránkou filmu boli ale charaktery. Iste, niektoré boli neoriginálne, ale jednalo sa o vedlajšie postavy. Pardhu, Puri, ich starý otec, celá rodina, vyšetrovateľ Anjaneya Prasad - všetci popoháňali dej dopredu, no najväčšiu rolu zohral samozrejme Pardhu. Na začiatku filmu vyzeral na strateného chlapca, ktorý sa zahráva so zbraňami. Postupne začal ukazovať aj svoje jemnejšie stránky, hoci mal  najprv problém sa vyjadrovať aj inak než násilím. Ku koncu je jedno hluché miesto, kde Brahmi chystá pascu na svojho synovca, je však podstatná k deju, keďže vedie k rozhovoru medzi Puri a Pardhuom... takže  Brahmi predsa len k niečomu poslúžil :)

Na rozlúčku: zábery z hudobných klipov

Zaobišla by som sa bez tej Aguilery v tomto prvom >.<
Adharaka Badule   Nandu a jeho spolupracovník Malli, ukážky z ich života
Photobucket
Pillagali Allari   Žvot s novou rodinou.. žiadny čas na nudu!
Neetho Cheppana   Niečo sa dalo do pohybu ;)
Chandamama   Puri zmenila štýl obliekania, ale Pardhu stále nič!

Avunu Nizam   Konečne spolu, hoci nie v cieli :)

Photobucket
Pillichina Raanantaava   Flirtovanie počas svadby Purinej sestry :)





























Moje hodnotenie: 90%
Titulky sú na titulky.com :)

2 komentáre:

  1. to je môj obľúbený telugu.glad, že u takhle film.good vidieť u teší telugu films.i môže si dovolím navrhnúť nejaké dobré filmy ako Anand, Godavari, ktoré majú dobrý characterisation.good rom-firmami patrí Bommarillu, Kush, toliprema, ymc.good akčné filmy patrí pokiri, kick.good fantasy obrázky patrí magadheera, yamadonga.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hi, Krish Mohan :)) I see you used google translate.. worked well enough. I'm so excited you left a comment, thank you! I've seen most of the movies you recommended and some of them are even among my favourites! :D Even though I prefer Vinnaithaandi Varuvaaya to Ye Maaya Chesave.

    And you can write comments in English, I'm a pretty fluent English speaker ;) I've started an english blog, if you're interested>

    http://ollywoods.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť

Podobné články